Artykuły

Rabanada

Jest to jedna z wielu wersji tego pysznego deseru - przygotowywana najczęściej na święta BN.

 

SKŁADNIKI:

* 2 szklanki mleka
* 2 szklanki mleka kokosowego
* długa (mniej więcej 0,4 m) i sucha bagietka pokrojona na kromeczki
* cukier drobny
* cynamon
* oliwa z oliwek
* 7 jajek - rozdzielonych na białka i zółtka

 

 PRZYGOTOWANIE:

1. Mleko wymieszać z mlekiem kokosowym. Dodać 4 łyżki cukru.
2. Ubić białka na gęstą pianę. Wymieszać z żółtkami.
3. Po kolei moczyć kromki w mleku i odsączać.
4. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek (tyle, aby przykryło kromkę). Gdy oliwa będzie gorąca kromki obtaczamy w jajkach i wrzucamy na patelnie. Smażymy co chwilę obracając aż się zarumienią.
5. Gotowe ułożyć na ręczniku papierowym aby odsączyć olej. Obficie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Można jeść na ciepło i na zimno

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Jesteś tutaj: Home