Artykuły

Strogonoff de carne/frango

Czyli brazylijska wersja strogonoffa :D

W Brazylii bardzo popularne jest dodawanie do dań odrobiny cieniutkich chipsów, dzięki czemu danie staje się chrupiące. PS. Musze dodać, że jest to moje ulubione danie :)

 

SKŁADNIKI:

* Ryż (4 woreczki)
* Opakowanie chipsów cienkich (typu "stix")
* 1kg piersi z kurczaka lub wołowiny
* Słoiczek pieczarek lub mała puszka kukurydzy 
* Śmietanka (200g) (może być kwaśna lub słodka)
* Sos pomidorowy (300-400g) - wg uznania
* Czosnek (2-3 ząbki)
* Cebula (jedna mała, lub pół większej)
* Oliwa z oliwek
* sól (pół łyżeczki)

  

PRZYGOTOWANIE

1. Mięso kroimy na drobne kawałki. Mieszamy razem z solą i wyciśniętym czosnkiem.
2. W rondelku podgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i podgrzewamy chwilkę na małym ogniu (nie trzeba przykrywać)
3. Dodajemy mięso do rondelka i zwiększamy odrobinę ogień. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając aż mięso będzie dobre.
4. Dodajemy sos pomidorowy, a minutę później pieczarki/kukurydzę.
5. Na koniec dodajemy śmietanę i od razu podajemy. Jeżeli przyrządzamy danie z kilkugodzinnym wyprzedzeniem pamiętajmy, aby śmietanę dodać chwilę przed podaniem - nie wcześniej!
6. Podajemy z ryżem oraz cieniutkimi chipsami typu "stix"

 

Sos pomidorowy można kupić gotowy albo zmieszać koncentrat z przecierem pomidorowym - wtedy będzie odpowiednia konsystencja i doprawić ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, czosnkiem i papryczką słodką.

 

 

 

Komentarze   

 
0 #3 Agata Jemiola 2013-04-17 00:26
My od niedawna również dodajemy do tego trochę ketchupu - jest to zdecydowanie ciekawa modyfikacja :-)
Cytować
 
 
+1 #2 Boskinha 2013-04-02 17:02
Właśnie dziś to jadłam, kiedy otworzyłam Polonię i pokazał mi się przepis. Ja jednak zamiast sosu pomidorowego dodaję kilka łyżek keczupu i całość doprawiam też musztardą. Lubię lekko kwaskowaty posmak, więc raczej dodaję jogurt naturalny zamiast creme de leite. A kurczaka przyprawiam przyprawą do drobiu. Całość zagęszczam też mąką. Kiedyś bardziej smakował mi strogonoff teściowej, ale od kiedy dość często sama go przyrządzam, wolę swojego, chyba ze względu na wyważone proporcje przypraw.
Cytować
 
 
0 #1 alchymista 2012-09-06 05:33
Może Polonusów zainteresuje stronka o ziołach? WIek XVI - polska tradycja. Na przykład o cząbrze: http://herbarz.wordpress.com/2010/05/21/czabr/
Cytować
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Jesteś tutaj: Home