Artykuły

Bolinhas de queijo

 

Jest to świetna propozycja na zakąskę do piwa, przystawkę lub na imprezę. Może być podawana z różnymi sosami - ketchupem lub majonezem wymieszanym z wyciśniętymi oliwkami.


SKŁADNIKI:


* 250 ml mleka,
* tyle samo mąki,
* żółtko,
* sól według uznania,
* 60g masła lub margaryny,
* kostka sera (ok 20 dkg),
* mała puszka kukurydzy (jeżeli ktoś kukurydzy nie lubi, śmiało można pominąć ten składnik lub zastąpić go czymś innym),
* olej do smażenia,
* bułka tarta

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mleko, mąkę, żółtko, sól i masło (margarynę) przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż otrzymamy jednolitą masę, która nie będzie sie przyklejać. Odstawiamy do ostygnięcia
2. Gdy ciasto ostygnie Wyrabiamy je bardzo mocno przez kilka sekund w rękach.
3. Przekładamy na powierzchnię oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Grubość ciasta - trochę grubsze niż ciasto na pierogi :)
4. Szklanką "wycinamy" kółeczka z rozwałkowanego ciasta.
5. Ser kroimy w kostkę (wielkości kostek do gry :P), kukurydzę odcedzamy.
6. Na każde wycięte kółeczko nakładamy jedną kostkę sera i 2,3 ziarenka kukurydzy. Zalepiamy i formujemy kuleczkę (Jeżeli uznamy, że więcej sera lub kukurydzy zmieści się w kuleczce - możemy włożyć ich więcej, ale bardzo ważne jest, aby ulepiona kulka nie miała żadnych "dziur"). Czynność powtarzamy z resztą ciasta.
7. Ulepione kuleczki obtaczamy w białku, a następnia w bułce tartej i smażymy, aż odpowiednio się zarumienią.

 

Komentarze   

 
+2 #1 Fernanda Maiara 2012-08-30 20:48
hmmmmm ADORO FAZER ESSES :lol:
Cytować
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Jesteś tutaj: Home