Pave de chocolate

Jedno z najsmaczniejszych brazylijskich PAVE, czyli pyszny deser czekoladowy 

SKŁADNIKI:

Ciasto:
* Puszka mleka kondensowanego słodzonego
* Tyle samo mleka
* Dwa jajka (podzielone na żółtka i białka)
* Łyżka masła
* Łyżeczka mąki
* Dwie tabliczki czekolady z kawałkami orzechów (można zastąpić 8-10 czekoladkami bom-bom)
* Niecała szklanka kakao w proszku (może być słodkie)
* Mała śmietana
* Dwie łyżki cukru

 

PRZYGOTOWANIE

1. Na małym ogniu podgrzewamy następujące składniki: mleko kondensowane, mleko, żółtka, masło i mąkę, aż osiągnie konsystencję budyniu.
2. Tak otrzymaną masę przekładamy do formy i odstawiamy, aby ostygła.
3. Czekoladę łamiemy na malutkie kawałki i wsypujemy do formy
4. W osobnej miseczce mieszamy kakao z dwoma łyżkami wody, aż zrobi się masa, którą zalewamy czekoladę w formie.
5. W osobnej miseczce ubijamy białka, aż powstanie biała piana, dodajemy śmietanę, cukier i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę przelewamy do formy.
6. Odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 24 godzinach. 

Cały czas trzymamy w lodówce i zawsze podajemy na zimno! Gotowy deser ma konsystencję budyniu - nakładamy i jemy łyżką! 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Jesteś tutaj: Home Na słodko Pave de chocolate