Bolo de Beterraba

 

A kto powiedział, że nie da się zrobić ciasta z buraczków? Ten deserek zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienie :-)

 

 

SKŁADNIKI:

 

CIASTO:


- 2 średnie buraki,
- łyżka + szklanka cukru,
- łyżka soku wyciśniętego z limonki,
- szczypta soli,
- 100ml soku wyciśniętego z pomarańczy,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- łyżka proszku do pieczenia

POLEWA (ewentualnie):


- pół szklanki soku pomarańczowego
- 2 szklanki cukru pudru

 


PRZYGOTOWANIE:

1. Buraki bardzo dokładnie umyć i przełożyć do garnka (razem ze skórką).
2. Do garnka dodać następnie: łyżkę cukru, sok z limonki oraz sól. Dopełnić wodą tak, aby buraki były całkiem przykryte.
3. Nałożyć pokrywkę i gotować, aż buraki rozmiękną.
4. Zdjąć skórkę, pokroić buraka w kostkę i zmiksować w miskerze. Z otrzymanego puree potrzebować będziemy dokładnie jedną szklankę.
5. Należy zmiksować ją w mikserze razem z sokiem pomarańczowym, jajkami, filiżanką cukru, mąką i proszkiem do pieczenia.
6. Natłuszczyć i opruszyć mąką formę na ciasto, a następnie przelać do niej masę.
7. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut.
8. Składniki polewy dokładnie ze sobą wymieszać. Polać nią ciasto. Można udekorować plastrami pomarańczy.

 

 

Komentarze   

 
0 #4 Agata Jemiola 2014-02-18 22:31
Tradycyjne, dostępne w Polsce buraki :)
Cytować
 
 
0 #3 miodrag 2014-01-20 21:55
Co to za buraki? Dostępne w Polsce, czy jakieś wynalazki brazylijskie?
Cytować
 
 
0 #2 Mary 2012-09-06 17:23
Wiesz co, nigdy nie jadłam tego ciasta, muszę spróbować:)
Cytować
 
 
0 #1 Ola 2012-08-25 14:13
Wyszło pycha!
Cytować
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Jesteś tutaj: Home Na słodko Bolo de Beterraba