Ciasteczka bem-casado

Nie dość, że się tak ładnie prezentują to smakują równie wyśmienicie!

Zawijane są w ozdobne bibułki i przywiązane tasiemkami. Ciasteczka bem-casado są tradycyjnie rozdawane gościom weselnym pod koniec przyjęcia. Nazwa oznacza nic więcej jak "dobrze poślubieni" :)

Uwaga! Jest to przepis 'light' wykorzystujący słodzik! 

 

SKŁADNIKI: 

(na około 20 sztuk)

 

CIASTO:
- 3 żółtka,
- 6 białek,
- 4 łyżki słodziku w proszku,
- filiżanka mąki*,
- łyżeczka proszku do pieczenia.

 

NADZIENIE:
- opakowanie mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego typu "masa krówkowa" (przykładowe opakowanie poniżej)

 

POLEWA:
- pół filiżanki* słodzika w proszku,
- filiżanka wody,
- łyżeczka skrobii kukurydzianej,
- kilka kropel aromatu waniliowego.

 

DODATKOWO
- margaryna do smarowania blachy

* Filiżanka o pojemności około 200ml

 

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

1. W mikserze ubić żółtka z białkami (ustawić jak największą prędkość) do momentu trzymania gęstej i jednolitej masy.

2. Dodać słodzik i ubijać jeszcze przez chwilę.
3. Mikser wyłączyć, dodać mąkę i proszek do pieczenia.
4. Blachę nasmarować margaryną i wylać na nią część masy formując nieduże koła (tak jak na zdjęciu poniżej).

 

 

5. Piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Nie powinny się zarumieniać! Następnie wyciągnąć i odłożyć do ostygnięcia.

POLEWA:
6. Wymieszać wszystkie składniki i postawić na małym ogniu do zagotowania.

MONTOWANIE:
7. Wybrać dwa upieczone kółeczka ciasta, nałożyć pomiędzy nie łyżeczkę masy krówkowej i zakleić.
8. Pędzelkiem obficie posmarować ciasteczka przygotowaną polewą i odłożyć do zaschnięcia.
9. Czynność powtarzać z pozostałymi kółeczkami.
 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Jesteś tutaj: Home Na słodko Ciasteczka bem-casado