Paçoquinha de colher

Paçoca to typowy brazylijski przysmak uwielbiany nie tylko przez najmłodszych łakomczuchów. 

Paçoca w języku tupi oznacza "rozpadać się", ponieważ przysmak ten jest bardzo kruchy – konsystencją przypomina naszą chałwę. Tradycyjnie gości na stołach podczas Świąt Wielkanocnych i Nocy Świętojańskiej. 

 

Składniki:

- 2 puszki skondensowanego mleka

- 2 żółtka jajek

- 1 łyżka stołowa masła

- 1 filiżanka zmielonych i prażonych orzeszków ziemnych

 

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj razem wszystkie składniki w garnku

2. Połóż garnek na niewielkim ogniu

3. Mieszaj aż zacznie się gotować.

4. Od tego momentu poczekaj 5 minut i zdejmij z ognia

5. Rozlej do szklanek i zaczekaj aż ostygnie.

6. Nie zapomnij podać z łyżeczkami

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Jesteś tutaj: Home Na słodko Paçoquinha de colher