Nietypowa lasagne

Na czym polega jej nietypowość? 

Na tym, że do jej wykonania nie będziemy używać makaronu lasagne, ale ... krakersów! 
Od razu chciałabym podkreślić, iż w smaku i wyglądzie "krakersowa" lasagne dorównuje, a nawet przewyższa tą "standardową".

Składniki podane w przepisie są na lasagne 3-warstwową:

SKŁADNIKI:

- duże opakowanie słonych krakersów (w zależności od wielkości formy i ilości warstw możecie potrzebować więcej), najlepsze będą cienkie
- dwie szklanki sosu pomidorowego*
- 50dkg startego sera żółtego (najlepiej mozzarella)
- szklanka parmezanu (ew. możemy zetrzeć inny twardy żółty ser na tarce o małych oczkach)
- 20-30 dkg wędliny lub szynki (można zastąpić innym składnikiem np. kurczakiem)
- biały sos:
* mała śmietana (może być zwykła lub słodka śmietanka)
* 1,5 szklanki mleka
* sól,
* cebula,
* łyżka mąki,
* łyżka masła,
* dwie łyżki parmezanu


* Sos pomidorowy możemy zakupić gotowy lub zrobić samemu. Składniki na sos pomidorowy podawałam w tym przepisie.

 

PRZYGOTOWANIE

1. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulkę startą na tarce lub bardzo drobno pokrojoną,

2. Do mleka dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy, po czym dodajemy do rondelka z cebulką i masłem, dodajemy sól

3. Na koniec dodajemy parmezan i śmietanę, energicznie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Sos będzie dość rzadki.

4. Wylewamy odrobinę białego sosu na spód formy (tak aby go przykryć), a na to wykładamy warstwę krakersów

5. Na krakersach rozprowadzamy trochę sosu pomidorowego (jeżeli wyda nam się za gęsty można rozcieńczyć z wodą)

6. Następnie wysypujemy pierwszą warstwę startego sera mozzarella i przykrywamy ją szynką

7. I teraz wszystko powtarzamy raz jeszcze: biały sos, krakersy, sos pomidorowy, ser, szynka

8. Trzecią warstwę zaczynamy tak samo: biały sos, krakersy, sos pomidorowy, reszta sera i szynki, następnie dodajemy resztę sosu pomidorowego i posypujemy obficie parmezanem.

9. Następnie wstawiamy do piekarnika dosłownie na kilka minut - aby ser żółty się rozpuścił

Uwagi:

jeżeli krakersy są grube warto dać więcej sosu białego oraz pomidorowego, aby mieć pewność, że odpowiednio rozmiękną.

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Jesteś tutaj: Home Na słono Nietypowa lasagne