Ślub cywilny z Brazylijczykiem w Polsce

Ślub cywilny w Polsce pomiędzy obywatelami Polski i Brazylii odbywa się podobnie jak pomiędzy obywatelami Polski. Jednakże trzeba podkreślić dwie zasadnicze różnice - obecność tłumacza oraz dodatkowo wymagane dokumenty. 

W przypadku ślubu pomiędzy obywatelami Polski i Brazylii wymagane są następujące dokumenty: 

- paszport obcokrajowca (do wglądu), 
- akt urodzenia wraz z tłumaczeniem urzędowym na język polski, 
- prawomocne postanowienie z sądu rodzinnego o zwolnieniu obcokrajowca z przedłożenia dowodu zdolności prawnej (Brazylia od 2010 roku nie wydaje dowodu zdolności prawnej dla swoich obywateli i dlatego trzeba zwrócić się do sądu rodzinnego)

Podczas składania dokumentów oraz w dniu ślubu powinien być obecny tłumacz przysięgły tego języka, którym obcokrajowiec biegle się posługuje. Rozumując według tej zaday - jeżeli Brazylijczyk/Brazylijka posługuje się płynnie językiem angielskim to wystarczy tłumacz przysięgły języka angielskiego. Jest to na pewno rozwiązanie atrakcyjne, ponieważ tłumaczy języka angielskiego jest więcej więc mają bardziej elastyczne terminy i pobierają mniejsze opłaty niż tłumacze języka portugalskiego. Jednakże musimy mieć na uwadze, iż w każym USC możemy otrzymać inne informacje. Może się np. zdarzyć, iż urzędniczka będzie wymagać tłumacza przysięgłego języka portugalskiego, pomimo, iż Brazylijczyk/Brazylijka płynnie mówi po angielsku lub zasugerujje rezygnację z zatrudniania tłumacza, jeżeli obcokrajowiec płynnie mówi po polsku (uwaga! Panie w urzędzie lubią sprawdzać znajomość języka polskiego).

Na ślub cywilny czeka się około 31 dni od dnia podpisania dokumentów w urzędzie do dnia ślubu. Opłata skarbowa za sporządzenie aktu małżeństwa wynosi 84 zł.

Warto pamiętać, iż to od nas zależy w którym USC weźmiemy ślub - dlatego możemy zdecydować się na ten, który będzie nam bardziej "przyjazny".

REJESTRACJA BRAZYLIJSKIEGO AKTU ŚLUBU W AMBASADZIE BRAZYLII Akt ślubu może zostać zarejestrowany w Ambasadzie Brazylijskiej. Małżonkowie muszą stawić się RAZEM i muszą zabrać ze sobą zupełny akt ślubu oraz uiścić opłatę. Przed wizytą w Ambasadzie warto zadzwonić i upewnić się, czy pracownik nie będzie wymagał dodatkowych dokumentów.

Ten temat ma swój wątek na FORUM.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Jesteś tutaj: Home Urzędy i dokumenty Ślub cywilny z Brazylijczykiem w Polsce