Wiza turystyczna

WIZA TURYSTYCZNA

Obywatel Polski nie potrzebuje wizy aby w celach turystycznych odwiedzić Brazylię na okres nie dłuższy niż 90 dni. 

Przeczytaj umowę dotyczącą ruchu bezwizowego tutaj.

 

PRZEDŁUŻENIE WIZY TURYSTYCZNEJ

Teoretycznie Polacy mogą przedłużyć wizę turystyczną o kolejne trzy miesiące, jednakże w ostatnich miesiącach wiele osób miało z tym problem. Po najaktualniejsze informacje zapraszamy tutaj.

 

(aktualizacja z dnia 5 maja 2013)

Ambasada Brazylii w Warszawie na swojej stronie internetowej umieściła następujące informacje:

"Wiza Turystyczna wydawana jest na okres maksymalnie do 90 (dziewięćdziesiąt) dni pobytu, można ją jednak przedłużyć w Brazylii, maksymalnie na kolejne 90 (dziewięćdziesiąt) dni. W tym celu interesant powinien zwrócić się do Policji Federalnej (DPMAF - Polícia Federal). Obcokrajowiec, który udaje się do Brazylii z wyżej wymienionych powodów nie powinien przekroczyć 180 dni pobytu w okresie jednego roku, liczonego od daty pierwszego przekroczenia granicy Brazylii.

UWAGA: Zgodnie z Umową o Wzajemnym Zniesieniu Wiz na Pobyt Krótkoterminowy, podpisaną między Federacyjną Republiką Brazylii a Unią Europejską (Dekret 7.821/12, z dnia 08/10/2012 r.), obywatele państw członkowskich Unii Europejskiej, z wyjątkiem Polski, którzy mają zamiar udać się do Brazylii w wyżej wymienionych celach, nie potrzebują Wizy Turystycznej i mogą przebywać na terytorium Brazylii maksymalnie do 90 (dziewięćdziesiąt) dni. Nie ma możliwości przedłużenia tego pobytu. Kolejny wjazd na terytorium Brazylii w celach turystycznych jest możliwy dopiero po upływie 180 (sto osiemdziesiat) dni, liczonych od daty ostatniego opuszczenia terytorium Brazylii.

Wyjątek od w/w normy stanowi Polska. Obywatel Polski, który ma zamiar udać sie do Brazylii w celach turystycznych może przedłużyć okres pobytu w Brazylii maksymalnie o kolejne 90 (dziewięćdziesiąt) dni. W tym celu interesant powinien zwrócić się do Policji Federalnej (DPMAF - Polícia Federal). Okres pobytu turystycznego w Brazylii nie powinien przekroczyć 180 dni w czasie jednego roku, liczonego od daty pierwszego przekroczenia granicy Brazylii."

 

(aktualizacja z dnia 15 maja 2011)

Okres trwania wizy turystycznej (90 dni) może zostać przedłużony (maksymalnie o 90 dni). W tym celu należy złożyć odpowiedni formularz u Policji Federalnej. 

Kiedy? U Policji Federalnej w dniu 08.09.2011 otrzymaliśmy informację, iż o przedłużenie wizy turystycznej można wystąpić najpóźniej jeden dzień przed końcem aktualnej wizy turystycznej. Jednakże wiele źródeł mówi o potrzebie złożenia wniosku przynajmniej 10 dni przed czasem. Sugerujemy więc wybrać się do Policji Federalnej przynajmniej 10 dni przed wygaśnięciem aktualnej wizy. Będziemy mieć pewność, że załatwimy to, co załatwić chcemy.

Na jak długo? Na ile przedłużona zostanie wiza zależy tylko i wyłącznie od osoby, która wizę nam przedłuża. Maksymalny okres to 90 dni. Dlatego w otrzymanym formularzu lukę "długość wizy" warto zostawić pustą i ustalić ten czas z funkcjonariuszem przyjmującym nasz wniosek. Ale uwaga! Jeżeli wjechaliśmy do Brazylii np. 19 maja 2011 roku - wiza turystyczna wygasa 19 sierpnia 2011 roku. Jeżeli wystąpimy o przedłużenie wizy w dniu 8 sierpnia - "nowa wiza" będzie ważna od dnia wystąpienia czyli (8 sierpnia) do 8 listopada (jeżeli została przedłużona o 90 dni), a nie 19 listopada!

Jak? Pierwszym krokiem jest oczywiście udanie się do Policji Federalnej. Nam udało się otrzymać przedłużenie wizy turystycznej za okazaniem tylko i wyłącznie paszportu i wypełnionego formularza. Jednakże, warto mieć ze sobą bilet wyjazdowy z Brazylii oraz ksero karty kredytowej/debetowej ponieważ znane są przypadki, kiedy Policja Federalna tych dokumentów wymagała. Trzeba też mieć ze sobą numer "karty wjazdowej", którą otrzymaliśmy zaraz po wylądowaniu w Brazylii - będziemy go wpisywać do formularza. Formularz, który będziemy wypełniać dostajemy na miejscu. Następnie udajemy się do wskazanego "okienka" z wszystkimi dokumentami. Tam otrzymujemy odpowiedni rachunek, z którym udajemy się do banku, aby wpłacić pieniądze za przedłużenie wizy. Dowód wpłaty oczywiście zachowujemy dla osoby przyjmującej nasz wniosek. Osoba ta - gdy wszystko się zgadza - przybija pieczątkę i nakleja naklejkę w paszporcie. Wszystko załatwiane jest "od ręki".

 

Komentarze   

 
0 #1 Patrick 2013-09-11 17:02
witam. chciałem sie dowiedziec co sie dzieje jesli przekrocze okres wizy. zz tego co doczytałem na stronie ambasady dostane kare do zapłacenia 300$ i bedzie po sprawie jesli bede chciał wrócic do brazyli. I tutaj moje pytanie i to wszystko zapłace i jak by sprawy nie było i nikt mi nie bedzie utrudniał ponownego wjazdu do kraju? i czy po przekroczeniu terminu wizy policja zapuka do mich drzwi z pytaniem czy wyjechał pan juz czy jeszcze nie?
Dziekuje i pozdrawim
Patryk
Cytować
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Jesteś tutaj: Home Urzędy i dokumenty Wiza turystyczna